Vaatwasser - vaatwasmachine

| Meer

vaatwasser - afwasmachine

 
Voor een doorsnee gezin is een vaatwasser een ideaal apparaat. De tijd om met de hand de afwas te doen, ligt al ver achter ons. Het is nu een kwestie van de borden afschrapen, afspoelen, in de afwasmachine zetten, een afwasmiddel toevoegen en het afwasfeest gaat beginnen. Na de afwas hoeft u alleen nog de pannen en het servies in de kasten te zetten.
 

De schone afwas dankzij uw vaatwasser

Om een optimaal schoon resultaat te krijgen zijn er afwastabletten te koop. Ook zijn er tabletten die buiten extra zout ook nog een glansspoelmiddel hebben.
 

Er zijn vier soorten vaatwassers

VaatwasmachineDe eerste soort is de compacte afwasmachine. Compact betekent hier dat u slechts vier tot hooguit zes couverts kwijt kunt in deze machine. Niet alle pannen kunnen dan hierbij in en wat overblijft zult u dan alsnog met de hand moeten afwassen.
De tweede soort heeft een groter volume. Dat is de zogenaamde standaardafwasser. In deze machine kunt u 12 couverts kwijt en ook enkele pannen. Deze standaardafwasser is bijzonder populair.
De derde soort vaatwasser is de grote afwasser. De grootste in zijn soort. Er kunnen veel couverts in namelijk 15, en dat is veel. Ook de meeste pannen kunt u kwijt.
De laatste soort ligt qua grootte net beneden de standaardafwasmachine. Deze laatste soort is de kleine vaatwasser. Een handig apparaat en geschikt voor gemiddeld negen couverts. Niet alle pannen zullen hierin kunnen.
 
U kunt uw vaatwasser inbouwen of helemaal los laten staan. In verreweg de meeste gevallen wordt de afwasser ingebouwd; staat wel zo verzorgd!
 

Wat gaat elke soort vaatwasmachine kosten?

De compacte machine zal starten rond de 300 euro. De standaard bij 325 euro. De allerkleinste, de kleine afwasser heeft u al voor ongeveer 150 euro. De grootste soort, de grote afwasser zal u ongeveer 450 euro kosten.
 

Welke programma`s zijn er voor het instellen van jou vaatwasser?

  • AfwasmachineAllereerst natuurlijk het voorspoelprogramma. De meeste losse etensrestjes worden weggespoeld.
  • Heeft u vaat die niet erg vuil is, dan kunt u kiezen voor het zogenaamde korte programma.
  • Heeft u een standaardafwas, dan kiest u het normale programma. De watertemperatuur ligt tussen de 55 en 65 graden Celcius.
  • U wilt energie besparen bij een standaardafwas, dan kunt u voor het eco programma kiezen. Nadeel is dat het wel langer duurt. Werktemperatuur is dan 50 graden Celcius.
  • Een programma dat kijkt naar de status van de vieze vaat. Daar komen drie onderdelen bij kijken.
  • Het waterverbruik wordt aangepast, de temperatuur en de lengte van het programma. Dit programma noemt men het autoprogramma.
  • Heeft u een echte vieze vaat, dan moet er gewerkt worden. En dat kan gaan gebeuren met behulp  van het intensieve programma. De watertemperatuur ligt behoorlijk hoog, tussen de 70 en 75 graden Celcius. Dat moet ook wel want anders komt deze smerige vaat niet snel schoon binnen een redelijke tijd.