HygiŽne keuken

 
 
 
 
HygiŽne in de keuken is een belangrijk onderwerp en in de regel wordt hier te vaak te weinig aandacht aan geschonken. U kunt zelfs voedselvergiftiging oplopen. Niet alleen u moet op de goede hygiŽne letten, ook de medebewoners anders heeft het nog geen zin.


Eerst enkele tips over keukenhygiŽne

  • keuken hygiŽneHanden wassen is erg belangrijk vůůrdat u met etenswaren in contact komt. Er zijn vele soorten zeep en u moet dan beslist een zeep nemen die bacteriŽn doodt. Nadat u uw handen goed heeft afgespoeld, maak dan de handen droog aan een schone handdoek.
  • Vervang elke dag de vieze handdoek en vaatdoek.
  • Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat uw huisdier of huisdieren nooit in de keuken mogen komen terwijl u bezig bent met de voedselbereiding.
  • Verse groenten en fruit moeten bijzonder goed worden schoongemaakt. Gebruik hiervoor ruim water. Na lang spoelen zullen de eventuele insecten worden verwijderd.
  • Uw voedsel moet echt helemaal gaar zijn. Is dat niet het geval, dan blijft de kans op ziekteverwekkers aanwezig. U moet daar zeker de nodige aandacht aan schenken!
  • Voordat u met het koken begint moet u een duidelijk grens afbakenen tussen producten die al schoon zijn en de producten die nog rauw en vuil zijn. Haalt u de schone en vuile producten door elkaar, dan is er een grote kans op kruiscontaminatie. Ook hier moet u goed opletten!
  • Wanneer u gebruik gaat maken van diepvriesproducten, dan mogen die na het ontdooien nooit meer opnieuw worden ingevroren.

 

Diarree, braken en misselijkheid
Die verschijnselen kunnen makkelijk ontstaan als u bedorven voedsel eet. Soms kunt u zo zien dat voedsel bedorven is maar soms ook niet. En daar schuilt nu het grote gevaar. Kijk altijd naar de houdbaarheidsdatum. Is een product over die datum heen, ga dan geen enkel risico lopen. Niet gebruiken!
 
Bewaren van voedsel
Voedsel koel bewarenNogmaals, de houdbaarheidsdatum is belangrijk. Controleer die altijd voor gebruik! Koop altijd producten die er goed en helemaal gaaf uitzien. Controleer ook eens de temperatuur van de koelkast en ga eens kijken welke producten over de datum zijn. Op deze manier houdt u uw koelkast veilig schoon en ook nog eens overzichtelijk. De temperatuur van een koelkast mag maximaal 5 graden Celsius zijn.

Het bekende vaatdoekje
Is dé bron van bacteriŽn. En daar moet u met de nodige aandacht mee omgaan. U maakt er de keukenafdeling mee schoon en dan komen er die bacteriŽn er in. Vervang dus elke dag de vaatdoek. Maak met deze vaatdoek alleen in de keuken schoon en gebruik die niet voor andere doeleinden.
 
Bederfelijke producten
En deze zijn te verdelen in twee categorieŽn. De eerste categorie betreft producten die snel aan bederf onderhevig zijn. Dat geldt voor brood, eieren, melkproducten en melk natuurlijk. Dat is ook van toepassing voor vis, gevogelte, kip, voorgesneden groenten en vlees. Ga hier verantwoord mee om en denk nooit van `het kan nog wel`.
De andere categorie gaat over producten die minder snel bederven. Koekjes en meelproducten kunnen lang worden bewaard. Producten die in glas zitten en in blik kunnen ook bijzonder lang mee. Toch is het altijd verstandig de houdbaarheidsdatum te checken. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen.
 
hygiene keuken