Hoe energiezuinig koken?

| Meer

Energiezuinig koken

 
 
Energie besparen is goed voor ons milieu. Energie besparen is ook goed voor de portemonnee, en daar heeft iedereen wel interesse in. Met kleine ingrepen kunt u al leuk besparen zonder dat u er al te veel van merkt.
U kunt ook energiebesparende apparatuur kopen. Daarbij kunt u ondermeer denken aan spaarlampen. Iets duurder dan de bekende gewone lamp maar neemt weinig energie. U kunt overwegen om een energiezuinige afwasmachine te kopen of een koelkast. Ook wat het koken betreft kunt u flink bezuinigen. En zo zijn er ongetwijfeld nog meer zaken. Leg dat bespaarde geld opzij en ga er dan eens lekker van uit eten. En dat etentje zal u dan bijzonder goed smaken!
 
U besluit een nieuwe oven te kopen. U kunt dan kiezen uit twee soorten. Er is een oven die op elektriciteit gaat en er is een oven op gas. Het voordeligst bent u uit als u voor gas gaat. Als u dat dan doet, dan kunt u beter een oven aanschaffen die luchtcirculatie heeft. Daarmee heeft u twee voordelen. De opwarmtijd is korter dus minder energieverbruik en er is een efficiŽntere warmteverdeling.
 

Enkele tips bij het gebruik van de oven

  • FornuizenWanneer de oven in gebruik is geweest, dan kunt u al een tijd van tevoren de oven uitschakelen. De oven zal nog lang genoeg warm blijven en dat scheelt weer in de energie.
  • Het beste is om een gasoven te gebruiken.
  • Bereid geen kleine porties. Dan is er namelijk veel meer energie voor nodig om te bereiden.

 

U heeft ook besloten om een nieuw fornuis aan te schaffen.
U heeft dan de volgende mogelijkheden. U kiest voor een elektrisch fornuis of een fornuis op gas. Met aardgas verbruikt u minder dan met elektriciteit. Verder is de kostprijs van gas een flink stuk lager. Wilt u een elektrisch fornuis en u wilt toch wat besparen, dan is een inductiekookplaat de uitkomst.
 

Besparing

Koken met elektriciteit zal u op jaarbasis en met vier personen bijna 120 euro kosten. Gaat u daarentegen koken op gas, dan bent u supervoordelig uit. U betaalt dan slechts 38 euro. Tel uit uw winst, ongeveer 80 euro; is dat de moeite niet waard?
 

Nog enkele kooktips!

  • Kook altijd met zo weinig mogelijk water want dat scheelt aanmerkelijk in het verbruik.
  • Doe tijdens het koken altijd het deksel op uw pan. U bent wel tot drie keer meer energie kwijt als u zonder deksel kookt.
  • Heeft u wel eens overwogen om een snelkookpan te kopenÖu bespaart enorm veel aan energie en de smaak van het eten is bijzonder goed. Ook de vitamines blijven behouden.

Kooktips

 

Tot slot

Zoals geschreven, met eenvoudige ingrepen en met eenvoudig nadenken kunt u veel besparen op energie. En waarom zou u dat dan niet doen? Besparen is makkelijk en is financieel erg aantrekkelijk.