Spatwanden keuken achter fornuis of kookplaat

| Meer

Spatwand keuken

 
Spatwanden moeten op de juiste plaats komen namelijk achter het fornuis en achter de spoelbak. Hun eerste taak is het tegenhouden van olie- en waterspatten. De tweede taak is het bestand zijn tegen hoge temperaturen die ontstaan tijdens het koken.
Bij onjuiste plaatsing kan er schimmel optreden. Dat gebeurt dan tussen de wand en andere delen. Het resultaat kan het rotten van het hout zijn en het ontstaan van geurtjes die hier zeker niet thuishoren.
 

Materialen

 • SpatwandZij kunnen worden gemaakt van rvs. Dat heeft zo zijn voordelen. Op de eerste plaats is dit materiaal erg hygiŽnisch.
  Dat komt mede omdat rvs makkelijk is schoon te maken én te houden. Op de tweede plaats is het erg resistent tegen zuren.
  Verdere voordelen zijn slijtvast, zeer sterk en prima bestand tegen extreme temperatuurveranderingen.
  Op één ding moet u letten namelijk dat u niet te veel rvs in uw keuken gaat gebruiken. Dan gaat de alles te veel glanzen en dat komt de sfeer en gezelligheid niet ten goede.
 • Vochtwerend en hard zijn de houtsoorten mahonie, eikenhout, teak en beukenhout. Het enige onderhoud is het regelmatig in de olie zetten. Zo zult u vlekken kunnen voorkomen.
 • Veel gebruikt zijn tegels. Een voorwaarde is wel dat deze zijn geglazuurd. Daardoor ondoordringbaar en bestand tegen alle temperaturen. De aanschafprijs is erg redelijk en de keuze is enorm. In vele kleuren en vormen verkrijgbaar, met en zonder motief erop.
 • Als u in het bezit bent van een moderne keuken, dan horen de spatwanden van glas te zijn. Dat geeft een heerlijk aanzicht, en dat is het geld wel waard. U kunt de maat van de spatwand op maat laten maken. Het enige nadeel is dat glas altijd breekbaar is. Daar staan echter vele goede eigenschappen tegenover. De slijtvastheid is erg hoog, supersterk ook nog eens een keer en dat geldt ook voor de hygiŽne. Verder zijn er glazen wanden in diverse kleuren, designs en vormen.
 • Stevig aan de prijs maar machtig om te zien, spatwanden van natuursteen. Enkele soorten natuursteen zijn marmer, graniet en leisteen. Elke soort heeft zijn eigen schoonmaakmiddel nodig.
  Graniet is simpel te onderhouden. Leisteen is niet bijzonder goed bestand tegen zuren en kan vlekken gaan vertonen.

 

Uw keuze

De soort spatwanden is en blijft een persoonlijke afweging. Ze zijn nodig, daar kunt u niet onderuit. Daarom is het beter meteen voor kwaliteit te gaan. Niet alleen functioneler maar ook veel mooier om te zien. Op deze manier dragen ze bij tot een fantastische en veilige keukenruimte.
 
spatwanden