Spoelbakken en spoeltafels keuken

| Meer

Spoelbak keuken

 
Wellicht het belangrijkste keukenonderdeel is de spoelbak. Alles wat met water heeft te maken gaat via de spoelbak naar het riool. Ook verse groenten worden er in de gewassen. Niet alleen om mee te werken, ook het aanzicht moet fantastisch zijn. Heeft u een grote keuken dus ook een groot werkblad, dan kunt een dubbele spoelbak nemen. Makkelijk want in de ene kunt u de afwas doen en in de andere uw groenten wassen. In de meeste gevallen is er tussen beiden een scheiding. Welke u ook gaat kiezen ligt helemaal aan u. Ga wel voor kwaliteit want de spoelbak gaat dan niet alleen langer mee, hij zal ook langer mooi blijven. En dat laatste is ook best wel belangrijk!
 

Vormen keuken spoelbakken

Heel bijzonder is natuurlijk dat u een spoelbak kunt laten maken zoals u dat wilt. U bent dan wel meer geld kwijt dat een standaardspoelbak. U kunt uw bak met goud laten bekleden. Wat ook extreem mooi is, is een die met de hand is beschilderd. Erg mooi om te zien en ook een mooie uitstraling geeft de tegeltjesspoelbak. Dan heeft u echt iets moderns in de keuken!
Wilt u echter een gewone spoelbak, dan kunt u kiezen uit een D- vormige spoelbak. Daarnaast zijn er nog de meest voorkomende vormen zoals de rechthoekige en de ronde vorm.
De diepte speelt een voorname rol. De gangbare diepten liggen tussen de 18 en 30 centimeter. Bent u vrij lang, dan bent u het meest gebaat bij een diepte van 18 centimeter. U hoeft dan niet zo diep te gaan en dat is beter voor de rug. Ook de ergonomie is zeker van belang bij de keuze.
 

Spoelbakken

 

Twee soorten spoelbakken

  • De eerste is de opbouwspoelbak. Dit wil zeggen dat die in het werkblad komt door middel van een uitsparing.
  • De tweede is de inbouwspoelbak en komt dan met de randen gelijk met de randen van uw werkblad.

 

De materiaalsoorten

 
Wasbak keukenDe keramische spoelbak heeft een glazuurlaagje op het oppervlak zitten. Deze laag is keihard. Dat zorgt er onder andere voor dat dit materiaal echt goed bestand is tegen kokendheet water. Ook schoonmaakmiddelen zullen deze glazuurlaag niet aantasten. Verder is deze laag krasbestendig.
 
Een ander voorkomend materiaal is kunststof. Een nadeel van kunststof is dat het niet zo goed bestand is tegen kleurstoffen. Verder kent kunststof alleen maar voordelen. Keihard en hygiŽnisch, krasbestendig en erg stootvast. Het grootste voordeel is dat spoelbak van kunststof  goedkoop is in aanschaf.
 
RVS bestaat uit diverse metalen. Vooral chroom en nikkel worden het meest gebruikt. Dat deze materiaalsoort roestvast wordt, komt door het nikkel. Chroom zorgt ervoor dat uw spoelbak zal glanzen.
Voordelen zijn de watervastheid, de grote bijdrage aan de hygiŽne en de duurzaamheid want een spoelbak van rvs gaat bijzonder lang mee. Tenslotte nog de hittebestendigheid dus enorm goed bestand tegen het warmste water.
Nadelen zijn dat het rvs kan gaan roesten. Op zich roest rvs niet. Roesten kan alleen ontstaan als er sprake is van lang contact met onedele materialen. Het tweede nadeel is dat rvs bijzonder gevoelig is voor krasjes. Dus nooit een schuurspons gebruiken. De ontstane krasjes zijn in de meeste gevallen niet meer weg te werken.